منیزیم هسته اصلی کلروفیل در بافت گیاهی است. بنابراین ، اگر منیزیم کمبود وجود داشته باشد ، کمبود کلروفیل منجر به رشد ضعیف و سنگین گیاه می شود. منیزیم همچنین به فعال کردن سیستم های آنزیمی خاص کمک می کند.
منیزم در خاکمنیزیم در پوسته زمین فراوان است و در طیف گسترده ای از مواد معدنی یافت می شود. در اثر هوازدگی تجزیه، منیزیم موجود در این مواد معدنی آزاد شده و قابل جذب برای گیاه می گردد. در صورت نیاز در خاکهای اسیدی می توان با افزودن سنگ آهک دولومیتی به مزرعه ،منیزیم کافی را برای رشد محصول فراهم کرد.
منیزیم بر روی سطح ذرات رس و مواد آلی نگه داشته می شود. اگرچه این شکل قابل تعویض از منیزیم برای گیاهان قابل جذب است ، اما این ماده مغذی به راحتی از خاک شسته و خارج نمی شود.
در تصویر زیر رابطه بین شکلهای مختلف منیزیم در خاک نشان داده شده است:
مقادیر کم منیزیم در خاک می تواند در جایی اتفاق بیفتد که سیب زمینی در خاک های شنی اسیدی کشت شود یا ذرت بعد از سیب زمینی کاشته شود. گاهی اوقات ،کزاز مرتعی که یک اختلال در دام هایی است که جیره تغذیه می کنند که کمبود منیزیم دارد یا اینکه از چراگاهی تعلیف می کنند که میزان بالایی از پتاسیم در خاک آن استفاده شده است. با این حال آزمایشات تحقیقاتی نشان داده اند که استفاده از منیزیم در یک برنامه کوددهی برای این چراگاه ها باعث افزایش عملکرد علوفه نشده است. در این شرایط ، روش ارزان تر، استفاده از مکمل منیزیم در رژیم غذایی دام ها است.
ارتباط بین کلسیم و منیزیم در خاک
عده ای معتقد هستند که یک نسبت "ایده آل" کلسیم به منیزیم در خاک وجود دارد و اگر این نسبت "ایده آل" وجود نداشته باشد ضروری است یکی از این دو ماده مغذی طبق یک برنامه کوددهی باید به خاک اضافه شود. نیاز به این نسبت "ایده آل" هیچگاه با بررسی های تحقیقاتی مختلف ، تأیید نشده است. به عنوان مثال در ویسکانسین با افزودن مقادیر مختلف کلسیم و منیزیم در یک برنامه کوددهی ، برای تامین نسبت های مختلف کلسیم به منیزیم در خاک انجام شد. این تنوع اثر معنی داری برعملکرد یونجه و ذرت نداشت. با توجه به توصیههای کوددهی ، تأکید بر تأمین مقادیر کافی منیزیم در خاک است نه حفظ نسبت معینی از یک ماده مغذی به ماده دیگر.
کمبود منیزیم
منیزیم یک عنصر متحرک در گیاه است لذا علائم کمبود آن، ابتدا در برگ های پیر رخ می دهد.
- ذرت:
از بین رفتن رنگ سبز سالم می تواند اولین نشانه کمبود منیزیم باشد. از دست دادن رنگ ، کمبود کلروفیل موجود در گیاه را نشان می دهد. با شدیدتر شدن کمبود این عنصر ، ناحیه بین رگبرگ های برگ زرد می شود و رگبرگ ها سبز می مانند. در ذرت نوارهای مشخص و واضحی در طول تمام برگ آشکار می شود که ابتدا روی برگ های پایین ظاهر می شود.
- سیب زمینی
در سیب زمینی ، هنگامی که کمبود منیزیم خفیف است ، از بین رفتن رنگ سبز بر روی نوک برگ های پایین شروع می شود. هنگامی که کمبود بیشتر شود ، زردی بین رگبرگ ها و به سمت مرکز برگ افزایش می یابد. در مراحل پیشرفته کمبود منیزیم ، بر روی سطوح مختلف برگ و بین رگبرگ ها نقاط مرده قهوه ای کوچکی تشکیل می شود. بیماری ها ، آسیب های ناشی از علف کش ها و عوامل محیطی نیز باعث می شوند که برگ ها به طور نارس از بین بروند. بنابراین باید در شناسایی کمبود منیزیم دقت کرد. برای اطمینان می توان از آنالیز آزمایشگاهی گیاهان استفاده کرد.
پیش بینی نیاز به منیزیم
غلظت منیزیم در بافتهای مهم گیاهان زراعی در جدول 1 بیان شده است. از آنجا که منیزیم یک عنصر متحرک در گیاه است ، غلظت آن معمولاً از بالا به پایین گیاه کاهش می یابد. همچنین ، با نزدیک شدن گیاه به سن بلوغ ، غلظت منیزیم معمولاً کاهش می یابد. بنابراین ، مهم است که سن گیاه یا مرحله رشد گیاه و بخشی از گیاه که نمونه برداری شده است هنگام تهیه تست های آزمایشگاهی برای اندازه گیری منیزیم در بافت گیاه ، مشخص شود.
جدول 1. میزان کافی منیزیم برای محصولات عمده زراعی زراعی ، سبزیجات و میوه هایی که در مینه سوتا رشد می کنند.
محصول | بخش گیاه | زمان | غلظت مناسب (درصد منیزیم) |
یونجه | 15 سانتیمتر بالای گیاه (رشد تازه) | پیش از گلدهی | 0.3 تا 1 |
سیب | برگ های جوانه انتهایی | مرداد و شهریور | 0.25 تا 0.45 |
هویچ | برگ تازه بالغ شده | اواسط رشد | 0.3 تا 0.5 |
ذرت | کلیه بخش های بالای گیاه | کمتر از 30 سانتیمتر | 0.25 تا 0.65 |
ذرت | برگها در پایه بلال | کلاله های ابریشمی ابتدایی | 0.2 تا 0.65 |
سیب زمینی | چهارمین برگ از بالا | 40 تا 50 روز بعد از سبز شدن | 0.3 تا 0.55 |
سیب زمینی | گلبرگ از چهارمین برگ تا بالا | 40 تا 50 روز بعد از سبز شدن | 0.3 تا 0.55 |
توت فرنگی | برگ تازه بالغ شده | ابتدای شهریور | 0.25 تا 0.75 |
گندم بهاره | نوک های گیاه | وقتی سر از Boot سبز می شود | 0.15 تا 0.5 |
نخود | برگچه تازه بالغ شده | اوایل غنچه دهی | 0.3 تا 0.7 |
منبع:
https://extension.umn.edu/micro-and-secondary-macronutrients/magnesium-crop-production